Vystoupení chrámového sboru 28. 9. u sv. Benedikta

Milí farníci a příznivci duchovní hudby,
přijměte pozvánku na poslední koncert v rámci festivalu SETKÁNÍ S DUCHOVNÍ HUDBOU, jenž se uskuteční na státní svátek sv. Václava, tj. 28. září, v 18.30 v kostele sv. Benedikta v Krnově-Kostelci.
Vystoupí na něm Krnovský chrámový sbor, který řídí Václav Mička. Na varhany zahraje Jakub Osadník. Koncert pořádaný Římskokatolickou farností Krnov a Hudebním sdružením Krnov s podporou města Krnova bude benefiční.
Výtěžek z koncertu bude věnován na opravu varhan tohoto kostela. Zajímavosti o tomto nástroji uslyšíte během koncertu z úst diecézního organologa Jiřího Krátkého. Návštěvníci koncertu budou mít znovu i příležitost zhlédnout vzácné středověké nástěnné malby z 13. a 15. století.

Za organizátory Květoslava Kukelková

Víte, že?
Varhany byly postaveny v roce 1899 firmou Gebrüder Rieger z Krnova pod opusovým číslem 739? Jde o varhany v pseudobarokní varhanní skříni s kombinovanými rejstříky. Za 1. světové války byl cínový prospekt zrekvírován pro válečné účely a nahrazen zinkovými píšťalami. Jinak se dochovaly v původní podobě. V roce 1997 (po výmalbě kostela) byly provedeny drobné opravy a částečná konzervace dřevěných částí.