Brigáda na hřbitově v Krnově Chomýži

Dobrovolníci z iniciativy Zachraňme Chomýž pořádají v sobotu 20. srpna od 9.00 hodin brigádu pro veřejnost v areálu hřbitova v Chomýži.
Nářadí a drobné občerstvení bude zajištěno, s sebou si mají zájemci vzít pouze pracovní oblečení, chuť pomáhat a dobrou náladu.

Pozvánka na brigádu

Přátelé a podporovatelé,
Ti z Vás, jenž nám chtěli pomoct ve snaze o záchranu hřbitova v Chomýži, mají konečně možnost. Po domluvě s KRNOVSKOU radnicí vyhlašujeme brigádu pro veřejnost! V týdnu od 15.-19.8 Technické Služby města Krnov provedou na hřbitově seč trávy a náletových dřevin, na nás už pak bude pouze plochu hřbitova pohrabat a provést drobnou údržbu .Takže každý kdo bude chtít být součástí záchrany této kulturní památky našeho regionu muže pomoci v sobotu a neděli od 9:00 dokud nám to počasí a světlo dovolí .Budeme nesmírně rádi za každého kdo přijde pomoct a popovídat si.  Nářadí a drobné občerstvení bude zajištěno, s sebou pouze pracovní oblečení chuť pomáhat a dobrou náladu.
Děkujeme radnici Krnov za podporu a těšíme se na Vás!

Iniciativa ZACHRAŇME CHOMÝŽ

S údržbou hřbitova pomohou dobrovolníci

Chomýžský hřbitov čeká v příštích týdnech údržba. Pracovníci technických služeb pokosí trávu, dobrovolníci, kteří usilují o zkulturnění hřbitova, ji pohrabou. Dojde také k odstranění náletů. Město pověří odborníka, aby provedl dendrologický průzkum, jenž by měl vyhodnotit bezpečnost jednotlivých stromů. Muzejníci z Městského muzea Krnov se pokusí najít v archivech co nejvíce dokumentů, které se vztahují jak ke hřbitovu, tak k pohřbeným osobám. To je závěr jednání mezi městem Krnovem a zástupcem iniciativy Zachraňme Chomýž, která se na hřbitově uskutečnila ve středu 13. července.

Tím ale spolupráce všech subjektů nekončí, společně budou usilovat o to, aby místo odpočinku dřívějších obyvatel Chomýže bylo důstojné. „Na hřbitov, který jsme znali už z dřívějška, jsme začali aktivně jezdit koncem minulého roku. Sbírali jsme odpad, odklízeli větve, nálety, dokumentovali náhrobky a hrobová místa. Chtěli bychom hřbitov zachovat a jsme schopni a ochotni udělat vše pro to, aby z něj opět bylo důstojné pietní místo,“ uvedl Ostravák Martin Chalupa z iniciativy Zachraňme Chomýž, která sdružuje zájemce o historii Slezska.

Na chomýžském hřbitově, který je majetkem města, se už několik desetiletí nepohřbívá. Společně s okolními pozemky je rezervou na dobu, kdy kapacita hřbitova v centru města bude naplněna. „Už dříve by ale jeho část mohla sloužit jako přírodní pohřebiště, kde se popel zemřelých ukládá do biologicky rozložitelné urny a ta se umísťuje například ke kořenům stromů bez náhrobků a umělých květin. Genius loci tohoto místa je neopakovatelný a pro přírodní hřbitov se přímo nabízí, navíc by mohl dobře fungovat i s historickou částí,“ nastínila jednu z možností využití zastupitelka Zuzana Matelová.

Konkrétní kroky, které povedou k tomu, aby místo odpočinku dřívějších obyvatel Chomýže bylo důstojné, budou dohodnuty v následujících měsících.

Ing. Dita Círová, web města Krnova

Použité a převzaté texty, fotografie z jednání města Krnova ze dne 13. 7. 2022
Facebooková stránka Iniciativy ZACHRAŇME CHOMÝŽ
Facebooková stránka Města Krnova
Webová stránka krnov.cz, mluvčí radnice Ing. Dita Círová