Betlémské světlo přivezou skauti na krnovské nádraží 17. 12. v 10.51 hodin

Mír začíná u tebe“. Tak zní motto dalšího ročníku akce Betlémské světlo, jež spočívá v tom, že plamínek zažehnutý přímo v místě Kristova narození dopraví rakouští skauti do Vídně, odkud pak jejich čeští kolegové přivezou tento symbol Vánoc do Brna. Letos se tak stane 10. prosince, následně (konkrétně 17. prosince) světlo z Betléma poputuje do dalších míst naší vlasti.

„Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do rakouského Lince. K nám se betlémské světlo dostalo hned po pádu čtyřicetileté komunistické vlády, a to do Českých Budějovic a do Prahy. V roce 1990 se s myšlenkou Betlémského světla seznámili brněnští skauti na mezinárodním setkání skautů a skautek z celého světa ve Vídni a již na podzim téhož roku začali připravovat českou verzi,“ píše se na webu betlemskesvetlo.cz.

Výše zmíněného 17. prosince přivezou skauti světlo z Betléma i do ostravsko-opavské diecéze, a to hned několika spoji:

R 1105 (dopravce Regiojet) přijede na nádraží Ostrava-Svinov v 9.15, v 9.20 bude stavět ve stanici Ostrava-hl. nádraží a v 9.28 zastaví na konečné stanici v Bohumíně.

Dalším spojem, který podobně jako ty ostatní vypraví České dráhy, bude spěšný vlak 1783 mířící z Brna do Frenštátu pod Radhoštěm, kde zakončí svou jízdu v 10.35.

Třetí trasou, po níž skautští kurýři do naší diecéze betlémské světlo dovezou, bude ta ze Zábřehu na Moravě do Jeseníku (Sp 1403), kde si je budou moci zájemci odpálit a odnést do svých domovů od 10.58.

A potom je zde R 845 startující v Olomouci a jedoucí přes Bruntál (10.23) a Krnov (10.51) do konečné stanice Opava-Východ (11.32).

V rámci diecéze pak poputuje betlémské světlo po lokálních trasách, např. ze svinovského nádraží vyrazí osobní vlak 2811 s betlémským světlem v 9.24 směrem na Český Těšín, resp. v 9.42 osobní vlak 3412 směrem do stanice Opava-východ. Podobných spojů bude víc, jejich seznam najdete zde.

Nejvíce zájemců o rozžehnutí svíček a petrolejových lamp je v naší diecézi tradičně na ostravských nádražích. Vždy, ve všech případech, nejedná-li se o konečnou stanici, platí, že skauti zapálí pouze několik lamp, protože se musí dodržovat jízdní řád.

Zdroj textu: Libor Rösner, web doo.cz
Fotografie Havlín, Junák – český skaut

Další informace o Betlémském světlu zde na jejich webu.