Cvilín získal prvenství v návštěvnosti

Již od roku 2017 běží projekt Otevřené chrámy, díky kterému se v rámci Moravskoslezského kraje otevřelo 35 kostelů a 2 kostelní věže. Hlavní sezóna běží od 1. května do konce října. Pět kostelů bylo otevřeno celoročně. Jednalo se ostravskou katedrálu, opavskou konkatedrálu, kostel ve Fulneku, Řepištích a Starém Městě u Bruntálu. Poprvé zůstal do konce roku otevřen také poutní chrám na Cvilíně.

Největší návštěvnost zaznamenaly Cvilín, Radhošť a Štramberk
Prvenství v největším počtu návštěvníků získalo poutní místo Cvilín, nazývané též Slezský Svatý kopeček. Ke kostelu Povýšení svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné vystoupalo téměř 37 500 zájemců o prohlídku, což je zhruba o 15 300 více než vloňském roce a může to souviset se znovuotevřením rozhledny na Cvilíně. Své místo na předních příčkách uhájila radhošťská kaplesv. Cyrila a Metoděje. Tuto nejvýše položenou církevní stavbu v České republice navštívilo v rámci projektu 29 415 turistů. Pozadu nezůstávají ani kostel sv. Jana Nepomuckého ve Štramberku se svými 27 a půl tisíci návštěvníky a katedrála Božského Spasitele vOstravě s 26 a půl tisíci lidmi. Zájem nadále stoupá rovněž o zaniklé město Karviná-Doly, kam do kostela sv. Petra z Alkantaryzavítalo v rámci Otevřených chrámů přes 11 tisíc příchozích.

V Krnově byla v rámci projektu otevřena také věž kostela sv. Martina, kterou navštívilo 1 671 turistů. Otevřen byl i kostel sv. Benedikta v Krnově-Kostelci, který je do projektu také zapojen a zavítalo do něj 786 návštěvníků.

Od letošního roku zůstává celoročně otevřen poutní kostel na Cvilíně. Navštívit jej můžete do dubna o víkendech, a to v sobotu od 10:00 do 16:00. V neděli pak od 13:00 do 16:00. Do konce ledna si můžete prohlédnou betlém, který je zde nainstalovaný. Od května se otvírací doba rozšíří také o pracovní dny. Včas vás budeme informovat.

Po předchozí telefonické domluvě si můžete celoročně prohlédnout také sakristii kostela sv. Benedikta, který se nachází na Bruntálské ulici při výjezdu z města. Prohlídku je nutno domluvit předem s průvodcem na telefonním čísle +420 731 623 421. Průvodci jsou k dispozic v pondělí, čtvrtek, sobotu a neděli od 13:00 do 17:00. Vstup lze zajistit i v jiný termín.

Zdroj: web města Krnova a tisková zpráva biskupství napsaná paní Janou Praisovou / ke stažení ZDE