Příprava benefičního koncertu pro podporu misionáře P. Petera Krenického

Milovaní, buďte informovaní, že probíhá příprava na další benefiční koncert, který bude zřejmě v druhé půli dubna tohoto roku. Není ale úplně známo, že výtěžek benefičních koncertů pořádaných na tento účel od roku 2006, putuje na podporu slovenského misionáře P. Petera Krenického na Ukrajině, kde se věnuje těm nejchudším, dětem, ale i starým a nemocným. Ten působil nejprve v Tjačivu na Zakarpatské Ukrajině, později zamířil do Melitopolu na východě, kde hrozily nepokoje kvůli územním zájmům z ruské strany.

Tradice benefičních koncertů v Krnově

Bez nároku na jakoukoliv odměnu je připravuje Krnovský chrámový sbor s dalšími hosty pod vedením Václava Mičky. Organizátory jsou Římskokatolická farnost ve spolupráci s místní organizací KDU-ČSL a s podporou Českobratrské církve evangelické.

Tyto koncerty se od té doby konaly pravidelně s výjimkou let „covidových“.  Výtěžek je posílán na účet pátera Krenického prostřednictvím Diecézní Charity Ostrava. Celkem bylo díky štědrosti účastníků koncertů, převážně krnovských občanů, vybráno zhruba 200 000,- Kč.

Během této doby byly organizátorům do Krnova doručeny děkovné dopisy misionáře i s výčtem aktivit, které pro chudé v těchto oblastech dělá. Osobně také Krnov navštívil a vyprávěl o tom v kostele u minoritů. V dubnu minulého roku jsme dostali zprávu, že Melitopol je sice obsazen ruskými vojáky, ale i když s obtížemi, přece jen koná svou práci. V prosinci však přišla zpráva o jeho zajetí. Je tak vypovídající o tamní situaci, že stojí za přečtení. 

Rozhovor s P. Peterem Krenickým

Toto je příběh uneseného misionáře Petra Krenického zveřejněného v Katolickém týdeníku č.51/2022. Odkaz na stránky týdeníku s avizovaným rozhovorem ZDE.

Modleme se za něj a jeho farníky. Jak říká sám P. Krenický: “V posledních týdnech jsem si daleko více uvědomil sílu toho, že patřím do církve. Nejsem sám. Je mnoho lidí, kteří se za mě a mé farníky modlí. Je to velká pomoc a opora. Moc tímto všem děkuji za věrné modlitby i podporu. Pomáháte daleko více, než si dovedete představit“ 

Modleme se za něj

A tak i my věříme, se P. Peter Krenický dožije i nadcházejícího koncertu.

Foto: Lenka Fojtíková