Vyšlo prázdninové dvojčíslo diecézního zpravodaje OKNO č. 07-08 / 24

Drazí předplatitelé zpravodaje OKNO,
Právě vyšlo číslo časopisu OKNO pro červenec a srpen. Navazuje na oslavy 100 let Velké Ostravy, zve na letní poutě nebo do Školy modlitby. Prázdninové OKNO také nabízí větší porci fotbalu než obvykle, sportovní je i titulní strana.
V červnu se kromě finále fotbalové Ligy mistrů a turnaje EURO uskutečnilo také několik utkání na „církevní fotbalové půdě“. K ministrantskému turnaji v Jablunkově se vrací i titulní stránka OKNA, na které vidíme malé karvinské fotbalisty. O fotbalu píše také P. Jakub Lasák ve svém ohlédnutí za zápasem kněží proti mužům z Dolního Benešova – Zábřehu.

Z prázdninového OKNA na vás vypadne hrací karta pro letní diecézní hru. Můžete se vydat na putování za gotickými stopami v diecézi a na stránce 2 pro vás shrnujeme pravidla soutěže.

Úvodník tentokrát souvisí se Světovým dnem prarodičů a seniorů, který papež František vyhlásil na 28. července. Napsali ho manželé Josef a Dana Čichoňovi, kteří mají sami devět vnoučat, a tak pro ně čas prázdnin znamená dědečkovský a babičkovský zápřah.

V rubrice Zpravodajství se vracíme ke kněžskému svěcení Vojtěcha Buchty a prozrazujeme, že během prázdnin zmizí z panoramatu Frýdku-Místku tovární komín, který brání výhledu na tamní baziliku. O demolici se postará majitel Marlenky Gevorg Avetisjan, který v článku prozrazuje, co ho spojuje s frýdeckou farností. Podíváme se také do Zátoru, kde finišují opravy fary, která tak znovu zve rodiny nebo jiné skupiny na víkendové a prázdninové pobyty. Na další straně zavítáme do jesenického děkanátu, kde budou slavit vůbec poprvé poutní mši svatou u kapličky v Horních Heřmanicích. Spojí to se zavěšením nového zvonu, na který se složili místní patrioti.

V červnu oslavily třicátiny některé služby Charity Ostrava – například poradny nebo Domov svaté Zdislavy, který pomáhá matkám v tísni. O jeho provozu vypráví v článku na charitní stránce OKNA místní pracovníci. Pastorační stránka se pak ohlíží za školním rokem s Večery milosrdenství a otevřenými setkáními Celým srdcem. Mapujeme také aktuální nabídku pro ministranty a prozrazujeme, kam zamíří jejich říjnová pouť.

Pro prázdninový rozhovor jsme si jako hosta pozvali Martina Jemelku – historika, který působí na pražské Akademii věd, a část svého výzkumu spojil se světem ostravských dělnických kolonií. Jako jeden z tvůrců knihy Víra a nevíra ve stínu továrních komínů se v rozhovoru vrací k prvorepublikové náboženské krajině na Ostravsku. V ostravském veřejném prostoru se vzpomíná na spojení měst a vesnic do tzv. Velké Ostravy v roce 1924. Náš rozhovor na toto výročí přímo navazuje.

Proč se stěhují kněží a jak nastavit spolupráci mezi novým duchovníma farníky – to jsou otázky, které rozebírá stránka „Ze života“. V Okně zveme také na Školu modlitby, kterou u příležitosti Roku modlitby v září spouští v Ostravě-Přívozu. O jejich iniciativě píšeme na stránce „Inspirace“. Osobností víry je pak tentokrát kněz P. Angelus Ludvík Lubojacký.

OKNO je k mání ve farnostech a také na čtyřech prodejních místech – v prodejnách Karmelitánského nakladatelství v Ostravě a Opavě, v jesenickém Domečku a také na recepci Biskupství ostravsko-opavského.

Elektronický archiv OKNA najdete zde.

Text: Mgr. Ondřej Elbel, MSc, web: doo.cz