Vyšlo nové číslo diecézního zpravodaje OKNO č. 09 / 24

Drazí předplatitelé zpravodaje OKNO,
začátek nového čísla se věnuje povolání k duchovnímu životu a zve na Diecézní pouť za obnovu rodin a povolání ke kněžství nebo zasvěcenému životu, na pravidelné společné modlitby růžence za duchovní povolání a na řadu dalších pastoračních a vzdělávacích aktivit.

Úvodník Michaely Gongolové představuje téma letošní Doby stvoření a vybízí k péči o náš společný domov.

Sekce „Zpravodajství“ vylíčí zážitky oderských studentů z Mladifestu v Medžugorji a přednese ambici Ostravy poprvé přivítat Celostátní setkání mládeže. Prostor dostala také již jedenáctá duchovní obnova pro lidi s handicapem ze společenství Vstaň a choď. Setkání se vydařilo a účastníkům ukázalo důležitost smíření a cesty, jak k němu dojít. A v neposlední řadě se podíváme také do Fulneku, jehož obyvatelé po více než roce dokončili opravu oblíbené kapličky.

Na charitní stránce vás zavedeme k polským hranicím, kde představíme nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Maják. Díky němu se Charitě Český Těšín daří ukazovat dětem a mládeži, jak smysluplně trávit volný čas.

S pastoračními centry zjistíme, jak se otec biskup Martin vypořádal s otázkami dětí na Prašivé.

V rozhovoru nám Marie Steinerová vypráví svůj příběh o touze žít s Kristem v klášteře, nečekané nemoci a společenství Vstaň a choď.

Vezmeme vás do církevních škol. Některé totiž o prázdninách nezely prázdnotou a díky školníkům a dalším pracovníkům mají za sebou důležité opravy. S vikáři Janem Czudkem a Danielem Víchou zhodnotíme aktuální vývoj synody o synodalitě v naší diecézi.

Nová rubrika pro tento školní rok Tváře biskupství vás jako první seznámí se sekretářem biskupa Alešem Ligockým. A jako osobnost víry pro tento měsíc jsme zvolili před rokem zesnulého P. Josefa Strbáka.

OKNO na září pořídíte v kostelích a na běžných odběrných místech – v prodejnách Karmelitánského nakladatelství v Ostravě, Opavě a jesenickém knihkupectví Domeček.

Starší vydání můžete najít on-line v našem archivu.

Elektronický archiv OKNA najdete zde.

Text: Mgr. Ondřej Elbel, MSc, web: doo.cz