Vyšlo nové číslo diecézního zpravodaje OKNO č. 10 / 24

Drazí předplatitelé zpravodaje OKNO,
Do farností putuje říjnové OKNO. Několik stran věnujeme situaci v diecézi po povodních a upozorňujeme na solidaritu, která pomáhá postupně překonávat následky velké vody. Jen u záplav ale časopis nezůstane.

Uprostřed příprav říjnového Okna zasáhly diecézi ničivé povodně. Promítlo se to i do obsahu diecézního zpravodaje a více prostoru než obvykle tedy věnujeme Charitě. Vyprávíme příběhy o solidaritě mezi jednotlivými oblastními Charitami a popisujeme, jak povodně ovlivnily všední charitní službu. Reportážně se vypravíme na brigádu do krnovského kláštera minoritů a povodňové zprávy pronikly také do sloupku o církevním školství.

O úvodník říjnového OKNA se postaral tentokrát P. Martin Šmíd – farář v Novém Bohumíně a delegát pro trvalé jáhny v diecézi. Ve sloupku píše o projevu služby – diakonie během povodní a zve na slavnost svěcení trvalých jáhnů – diakonů, které se uskuteční v sobotu 26. října v Opavě.

Ve zpravodajství se zaměříme také na nové varhany, které očekává farnost v Chlebovicích u Frýdku-Místku a zmíníme také nedávno završené opravy varhan v Opavě-Kateřinkách a Holčovicích. Podíváme se také do Šilheřovic, kde oslavili sto let od obnovy farnosti, a symbolicky si prohlédneme také vyhlídku na věži bruntálského kostela, která se nově otevírá pro turisty.

Rozhovor v říjnovém Okně vedeme s Terezií Sladkou z Ostravy-Poruby, která uplynulý rok prožila na misijním pobytu se salesiány v Africe. Misii prožívají v Česku také bratři paulíni, kteří v Ostravě-Přívozu slouží již třicet let. Těm se v Okně také věnujeme.

Rubrika „Ze života“ navazuje na výrok vatikánského Dikasteria pro nauku víry, které se vyjádřilo ke zbožnosti na poutním místě v Medjugorje a vyzdvihlo ovoce, které toto poutní místo přináší. V naší diecézi vzniká Informační centrum MIR Medjugorje a právě činnost tohoto sdružení v Okně představíme. Rubrika „Tváře biskupství“ pak představí Dagmar Jiskrovou z Odboru dotačních projektů a církevní turistiky a Osobností víry měsíce října je P. Jaroslav Tománek, který se ze Sviadnova dostal až do Spojených států amerických.

OKNO na září pořídíte v kostelích a na běžných odběrných místech – v prodejnách Karmelitánského nakladatelství v Ostravě, Opavě a jesenickém knihkupectví Domeček.

Starší vydání můžete najít on-line v našem archivu.

Elektronický archiv OKNA najdete zde.

Text: Mgr. Ondřej Elbel, MSc, web: doo.cz