Pozvánka na benefiční koncert „Vigilie“, v sobotu 6. 4. 24 v 16.00 hodin

V sobotu 6. 4. 2024 v 16.00 hodin pořádá Římskokatolická farnost Krnov ve spolupráci s místní organizací KDU-ČSL 18. benefiční koncert v koncertní síni sv. Ducha v Krnově.

„Název letošního benefičního koncertu „Vigilie“ jsme zvolili podle největšího vokálního díla Sergeje Rachmaninova, jehož 150. výročí narození a 80. výročí úmrtí jsme si připomínali. Složil jej (v roce 1915) pod dojmem hrůz 1. světové války, jako by chtěl válčící okolí naplnit kouskem čistoty a průzračnosti a nabídnout naději a víru v lepší svět.  Podobně vyznívá i Benedictus ze Mše za mír, dnes asi nejslavnějšího současného skladatele Karla Jenkinse. Také on zkomponoval dílo pod dojmem války, tentokrát v Jugoslávii, s nadějí, že Milénium odzvoní tisíci let válek a přinese tisíc let míru. V programu (kromě Rachmaninova a Jenkinse) se také připojíme k Roku české hudby uvedením Dvořákova Ronda  a zazní i skladby nizozemského skladatele Jacoba de Haana, který v těchto dnech oslaví životní jubileum (65. výročí),“ říká dirigent Krnovského chrámového sboru Václav Mička. Dále účinkují: Jan Zlámal, Lenka Honková, Ludmila Boková, Mikuláš Bok, Dominik Šuly, Max Marienka a orchestr.

Výtěžek benefičního koncertu bude věnován opět na charitativní činnost slovenského misionáře P. Petra Krenického,  který už léta pomáhá potřebným lidem na Ukrajině. Před okupací Melitopolu ruskými vojáky v roce 2022 zde organizoval pomoc pro seniory, nemocné děti a sirotky, lidi postižené válkou, raněné a trpící. Po obsazení města mu hrozila smrt, ale podařilo se mu uprchnout do Zakarpatí a momentálně působí v horské vesnici Hanyči.

Část výtěžku koncertu je posílána od roku 2014 prostřednictvím „ Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity Ostravsko-Opavské“ také do partnerského města Krnova – Nadvirny.

Srdečně zvou pořadatelé.

Příspěvek napsala: Mgr. Ludmila Čajanová

Program, rozpis skladem a vystupujících

 Johann Sebastian Bach – Jesus bleibet meine Freude z kantáty BWV 147

Julie Boková, Dominik Šuly – housle, Lenka Honková – viola, Jan Zlámal – violoncello, Jan Suchomel – trubka, Krnovský chrámový sbor

Sergej Rachmaninov –  Preludium č. 2 B dur op. 23

Mikuláš Bok – klavír

Sergej Rachmaninov – Vokalíza op. 34 č. 14

Jan Zlámal – violoncello, Ludmila Boková – klavír

Sergej Rachmaninov, – Preghiera   ar. Fritz Kreisler z 2. Koncertu op. 18

Dominik Šuly – housle, Max Marienka – klavír

Sergej Rachmaninov – Vigilie (výběr) op. 37

Krnovský chrámový sbor

Jan Křtitel Václav Kalivoda – Nokturno č. 1 Largetto op. 186

Lenka Honková – viola, Ludmila Boková – klavír

Reinhold Glière – Canzonetta a Intermezzo, 8 kusů pro housle a violoncello op. 39

Lenka Honková – viola, Jan Zlámal – violoncello

Antonín Dvořák – Rondo g moll op. 94

Jan Zlámal – violoncello, Ludmila Boková – klavír

Jacob de Haan – Missa Brevis (výběr)

Ludmila Boková – flétna, Markéta Zapletalová -klarinet, Vilém Brisuda – basklarinet, Antonín Kánský – pozoun, Jan Suchomel – trubka, Krnovský chrámový sbor

Karl Jenkins – Benedictus ze Mše za mír

Fotografie z koncertu 2024

Historie benefičních koncertů

Od roku 2006 se jedná už o sedmnáctou benefici, kdy posluchači přispívají potřebným na Ukrajině mimo oficiální instituce právě díky Krnovskému chrámovému sboru a za účasti dalších vystupujících hostů pod vedením Václava Mičky. Ti všichni koncert připravují ve volném čase bez nároku na odměnu a dosud se jim podařilo vybrat přes 200 tisíc korun. Část z výtěžku byla směřována do partnerského města Nadvirna prostřednictvím Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity Ostravsko-Opavské, převážně však slouží k podpoře charitativní činnosti misionáře P. Petra Krenického.

Ten po vypuknutí války odešel z Tjačiva v Zakarpatí o dva tisíce kilometrů dál do Melitopolu v Záporožské oblasti, kde organizoval pomoc pro seniory, nemocné děti a sirotky, lidi postižené válkou, raněné a trpící.

V dubnu 2022 bylo toto město obsazeno ruskými vojáky, Petr Krenický však navzdory obtížím pokračoval v pomoci potřebným až do svého zatčení. „Je to tam mnohem horší než v naší zemi v 50. letech. Už delší dobu jsem pociťoval zvýšený zájem tajné ruské policie. Několikrát prohledávali náš kostel i faru…“ sdělil v telefonátu s P. Petrem Karasem.

Na konci listopadu si pro něj přišli ruští vojáci, zatkli ho, spoutali a bili. Na hlavu mu nasadili pytel, který uvolnili, až když se začal dusit. Poté ho vysadili asi osm kilometrů od současné hranice mezi ruskými a ukrajinskými silami s tím, ať si jde, že ho stejně někdo cestou zastřelí. Za hranicí naštěstí potkal člověka, který ho zachránil.

O situaci ve městě pak Petr Krenický řekl: „Je to skutečná diktatura strachu, ale ještě mnohem horší, než za komunismu v naší zemi. Většina vojáků v Melitopolu jsou žoldnéři z nejchudších oblastí Ruska. Kradou auta, nábytek i všechno možné domácí vybavení. Častá jsou znásilnění a vraždy civilistů.“

Zároveň upozornil, že ruská propaganda je velmi účinná a ovlivňuje množství lidí po celé Evropě. „A to tak šikovně, že si to lidé ani neuvědomují. Jsou na tom podobně jako Adam s Evou, kteří naletěli hadovi a jeho našeptávání,“ dodal Petr Krenický, který nyní působí v zakarpatské horské vesnici Hanyči.

O misionáři P. Peteru Krenickém jsme informovali také v tomto příspěvku, více ZDE.