Benefiční koncert krnovského chrámového sboru VÍDEŇSKÉ NOCTURNO v obrazech. Fotoreportáž

Dne 15.4.2023 se konal benefiční koncert na podporu Ukrajiny v koncertní síni sv. Duchav Krnově. V již XVII. ročníku tohoto koncertu pro Ukrajinu, zazněly skladby Josefa Haydna a W.A.Mozarta. Vystoupil Chrámový sbor u sv.Martina pod vedením Václava Mičky a hosté. Program koncertu a pozvánka na něj byla zveřejněna ZDE.

Foto: Aleš Repka / web clovekavira.cz

Historie benefičních koncertů

Od roku 2006 se jedná už o sedmnáctou benefici, kdy posluchači přispívají potřebným na Ukrajině mimo oficiální instituce právě díky Krnovskému chrámovému sboru a za účasti dalších vystupujících hostů pod vedením Václava Mičky. Ti všichni koncert připravují ve volném čase bez nároku na odměnu a dosud se jim podařilo vybrat přes 200 tisíc korun. Část z výtěžku byla směřována do partnerského města Nadvirna prostřednictvím Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity Ostravsko-Opavské, převážně však slouží k podpoře charitativní činnosti misionáře P. Petra Krenického.

Ten po vypuknutí války odešel z Tjačiva v Zakarpatí o dva tisíce kilometrů dál do Melitopolu v Záporožské oblasti, kde organizoval pomoc pro seniory, nemocné děti a sirotky, lidi postižené válkou, raněné a trpící.

V dubnu 2022 bylo toto město obsazeno ruskými vojáky, Petr Krenický však navzdory obtížím pokračoval v pomoci potřebným až do svého zatčení. „Je to tam mnohem horší než v naší zemi v 50. letech. Už delší dobu jsem pociťoval zvýšený zájem tajné ruské policie. Několikrát prohledávali náš kostel i faru…“ sdělil v telefonátu s P. Petrem Karasem.

Na konci listopadu si pro něj přišli ruští vojáci, zatkli ho, spoutali a bili. Na hlavu mu nasadili pytel, který uvolnili, až když se začal dusit. Poté ho vysadili asi osm kilometrů od současné hranice mezi ruskými a ukrajinskými silami s tím, ať si jde, že ho stejně někdo cestou zastřelí. Za hranicí naštěstí potkal člověka, který ho zachránil.

O situaci ve městě pak Petr Krenický řekl: „Je to skutečná diktatura strachu, ale ještě mnohem horší, než za komunismu v naší zemi. Většina vojáků v Melitopolu jsou žoldnéři z nejchudších oblastí Ruska. Kradou auta, nábytek i všechno možné domácí vybavení. Častá jsou znásilnění a vraždy civilistů.“

Zároveň upozornil, že ruská propaganda je velmi účinná a ovlivňuje množství lidí po celé Evropě. „A to tak šikovně, že si to lidé ani neuvědomují. Jsou na tom podobně jako Adam s Evou, kteří naletěli hadovi a jeho našeptávání,“ dodal Petr Krenický, který nyní působí v zakarpatské horské vesnici Hanyči.

O misionáři P. Peteru Krenickém jsme informovali také v tomto příspěvku, více ZDE.